Ontdek de culturen

De wereld is een mengelmoes van culturen. Er zijn zelfs meer dan 5000 verschillende culturen en het grappige is dat iedereen zijn eigen cultuur ‘normaal’ vindt, terwijl er aan andere culturen nog weleens wordt getwijfeld. De verschillende culturen hebben niet alleen een grote diversiteit aan culturele waarden, maar ook aan voedsel en feestdagen.

De verschillende waarden

Gemeenschapscentra houden soms tentoonstellingen die de verschillende waarden van de diverse culturen laten zien. Ook zijn er soms lezingen of worden er speciale films vertoond. Door dit soort activiteiten te bezoeken, leren we beter begrijpen waarom een ander zo denkt of waarom die persoon zo handelt. Dat wil niet altijd zeggen dat we ons hierin kunnen vinden, maar het biedt wel een ander perspectief als we begrijpen waarom iemand iets doet of zegt. Dit werkt natuurlijk langs twee kanten. Soms kunnen praatgroepen of activiteiten in een gemeenschapscentra duidelijkheid scheppen over wat wel kan in een bepaalde gemeente en wat niet. Het belangrijkste doel van dit soort bijeenkomsten is dat er wederzijds begrip wordt gecreëerd en een gemeenschapscentrum is daar de juiste plek voor.

De smaakpapillen prikkelen

Door al die verschillende culturen is de wereldkeuken zeer uitgebreid. Sommige keukens zijn in Nederland al helemaal thuis. Iedereen heeft weleens iets van de Chinees gegeten of een broodje shoarma. Het aanbod aan sushi restaurants schiet als paddenstoelen uit de grond omdat dit erg in de smaak valt. Maar hoe leuk is het om zelf eens sushi te leren maken? Of zelf tapas of een Indische rijsttafel te bereiden? Vaak worden er in het gemeenschapscentrum kookworkshops of kookcursussen gegeven waar je dit soort dingen kunt leren.

Een andere taal leren

Hetzelfde geldt voor een andere taal leren spreken. Misschien vindt je het leuk om die buurvrouw die nog niet zo goed Nederlands spreekt te helpen. Dat kan door haar Nederlands te leren, maar ook door zelf een taalcursus te doen. Het is natuurlijk extra leuk als je aan die talenkennis ook nog wat hebt als je op vakantie gaat of op je werk.