Gemeenschapscentra zijn een goed medicijn tegen eenzaamheid

De gemeenschapscentra zijn er niet alleen voor de mensen die ontspanning zoeken. Een gemeenschapscentrum kan namelijk ook heel goed bijdragen in het bestrijden van eenzaamheid. Zeker door de Covid perikelen van de laatste jaren is de eenzaamheid onder de bevolking enorm toegenomen.

Nieuwe contacten

Als mensen eenzaam zijn, zijn er een aantal tips om die eenzaamheid te verminderen. Toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedereen zoekt even makkelijk contact of sluit snel nieuwe vriendschappen. De activiteiten en initiatieven van een gemeenschapscentrum kunnen hier wel een steentje in bijdragen.

Deel je passie

Eén van de tips tegen eenzaamheid is bijvoorbeeld: ‘Ontdek wat je passies zijn en kijk of je deze passie met iemand kan delen’. In een gemeenschapscentra is het vaak makkelijker om mensen te vinden die ook geïnteresseerd zijn in jouw passie. Als je bijvoorbeeld van koken houdt, is de kans groot dat je tijdens een kookworkshop in het gemeenschapscentrum nieuwe contacten maakt. Hetzelfde geldt voor iemand die graag leest. Soms worden er in gemeenschapscentra ook boekbesprekingen gehouden waar dus mensen op af komen die ook graag lezen.

Oude banden aanhalen

‘Ga vrijwilligerswerk doen’ is ook een van de tips om eenzaamheid tegen te gaan. Een gemeenschapscentrum is een perfecte plek om je hulp aan te bieden. Mochten ze een plekje voor je hebben, dan weet je zeker dat je iedere dag weer nieuwe mensen leert kennen. Het kan ook zijn dat je juist de oude banden weer wat meer aan wilt halen. Nodig oude bekenden gewoon eens uit om bijvoorbeeld samen met jou naar een activiteit in het gemeenschapscentrum te gaan. Wie weet bevalt het zo goed dat jullie samen nog veel meer gaan ondernemen, zowel in als buiten het gemeenschapscentrum.

Nieuwsbrief

Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief, zodat je altijd op de hoogte bent van de nieuwe agendapunten. Wie weet staat er iets leuk om te doen op de agenda.